Wysyłanie faktury lub przypomnienia
Wyślij zaksięgowaną fakturę lub przypomnienie do klienta e-mailem, SMS-em, pocztą lub przez WhatsApp i sprawdź, czy dotarło
Ostatnio zaktualizowano
Przyciskiem Wyślij powiadomienie wysyłasz zaksięgowaną fakturę do klienta. Przyciskiem Wyślij przypomnienie przypominasz klientowi o nieopłaconej fakturze. Sam wybierasz e-mail, SMS, pocztę lub WhatsApp, a potem śledzisz dostarczenie w Powiadomieniach.
Tillor nie wysyła tych wiadomości sam przy księgowaniu. To Ty decydujesz, kiedy klient coś dostanie. Chcesz, żeby działo się to automatycznie? Można to zrobić za pomocą automatyzacji.
Zanim zaczniesz:
- Faktura musi być zaksięgowana. Na fakturze roboczej nie ma tego przycisku.
- Klient ma co najmniej adres e-mail, numer telefonu albo pełny adres pocztowy (ulica, kod pocztowy i miejscowość). W przeciwnym razie nie zobaczysz Wyślij powiadomienie.
- Przy przypomnieniu musi jeszcze pozostać kwota do zapłaty. Opłacona faktura nie daje opcji Wyślij przypomnienie.
- Dla każdego kanału musi być znana odpowiednia dana. W przeciwnym razie kanał jest wyszarzony z komunikatem Brak adresu e-mail w profilu, Brak numeru telefonu w profilu lub Brak adresu pocztowego w profilu.
Wysyłanie faktury
Otwórz fakturę
Przejdź do AdministracjaFaktury i otwórz zaksięgowaną fakturę.
Kliknij Wyślij powiadomienie
Otworzy się okno Wyślij powiadomienie. Wybierz kanały, którymi klient dostanie fakturę.
Wybierz kanały i kliknij Wyślij
Tillor wyświetli Powiadomienie wysłane. Jeśli się nie uda, zobaczysz Powiadomienie nie zostało wysłane.
Kanały działają tak:
| Kanał | Co dostaje klient |
|---|---|
| Domyślnie włączony. Faktura jest w PDF dołączona do wiadomości, na adres e-mail z profilu klienta | |
| SMS | Krótki tekst z osobistym linkiem do faktury |
| Poczta | Faktura jako list na adres pocztowy z profilu klienta. Domyślnie wyłączona. Tillor pokazuje orientacyjną kwotę opłaty pocztowej za list |
| Pojawia się, jeśli połączono WhatsApp Business. Jeśli 24-godzinne okno klienta jest zamknięte, a nie masz metody płatności w Meta, Tillor blokuje wysyłkę |
Wysyłanie przypomnienia
Otwórz menu obok Wyślij powiadomienie
Kliknij strzałkę obok przycisku i wybierz Wyślij przypomnienie.
Wybierz kanały
Przy przypomnieniu SMS jest domyślnie włączony, jeśli klient ma numer telefonu. Jeśli wybierzesz Pocztę, klient dostanie list z przypomnieniem z fakturą w załączniku i kodem QR na liście. Zobacz Wysyłanie faktury.
Potwierdź
Kliknij Wyślij. Jeśli wybrano też List polecony z potwierdzeniem odbioru, zobaczysz Wyślij z dodatkowym kosztem. Ta opcja istnieje tylko wtedy, gdy list polecony jest obsługiwany w kraju adresu pocztowego. Tillor obciąża Twoją organizację dodatkowymi kosztami.
Co dzieje się potem?
- Wiadomość pojawia się w KomunikacjaPowiadomienia z kanałem, statusem i linkiem do faktury. Widzisz ją także w profilu klienta.
- E-mail i SMS zaczynają jako Oczekujące i stają się Wysłane, gdy tylko zostaną dostarczone. Klient może przeczytać wiadomość i kliknąć link. Jedno i drugie zobaczysz w oknie szczegółów.
- Przy poczcie status Wysłane pojawia się, gdy poczta potwierdzi, że list jest w drodze lub został doręczony. Przy poczcie widzisz kwotę opłaty pocztowej w chwili wysyłki, a przy liście poleconym także kwotę dodatkową.
- Jeśli wiadomość utknie na dłużej niż 5 minut, Tillor spróbuje ponownie. Po 2 dniach bez wysyłki dostaje status Niepowodzenie.
- Jeśli wiadomość się nie uda, faktura pozostaje taka, jaka była. Zawsze możesz wysłać ponownie.
Chcesz, żeby Tillor sam zareagował, na przykład powiadamiając współpracownika, gdy przypomnienie się nie powiedzie? Do tego możesz utworzyć automatyzację.